Sluitings Weekend 2016 + terugblik op het jeugd zeilen 2016.

Door Sidney Slagter
Een verslag van het zeil weekend en een korte terugblik op het jeugd zeilen 2016.
 
Het jeugd zeilen is voor dit jaar afgesloten met een prima weekend op 10 en 11 september bij ons in de haven kolk, prachtig weer en een prima wind voor kleine bootjes.
14225479_320302901653521_5907472676222848297_n
 
Voordat we van start gingen op zaterdagmorgen, was er wel iets gebeurd.
In mei waren de zeillessen begonnen en in september nog twee keer.  Zo ongeveer  20 avonden werd er gezeild in de kolk.
Wij hadden dit jaar prima weer, haast geen regen en meestal prima wind.  Doordat wij mee gedaan hadden met het het schoolzeilen , wat ons 8 nieuwe deelnemers opleverde, hadden wij dit jaar grote groepen.
7
8
 
 
 
 
 
 
 

Piet Baars houdt altijd toezicht op het water en ik blijf meestal op de steiger om de deelnemers aanwijzingen te geven.

 Natuurlijk helpen  veel ouders mee en zijn er bij veel deelnemers drie begeleidings boten op het water. Na een jaar de club wedstrijden, wat sommige kinderen best spannend vinden, zo’n start met 16 optimisten  te gelijk..
g
Ook waren er  diverse modelbouwers, die hun radiografisch bestuurde boten ook op de wind lieten varen, ware kunstwerken, een driemaster, maar de vrijheid (mijn eerste schip) zeilde dapper langs de jeugd boten, ik zag me zelf weer op de IJssel zeilen.  Heren bedankt.
9
 
De heer Timmerman had voor dit weekend een enorm opblaasbaar waterwiel beschikbaar gesteld, wat met dit weer prachtig was. Na het zeilen een heerlijke afkoeling voor de kinderen..
1
10
 
 
 
 
 
 
 
Op het eiland stond een springkussen en toen konden de kinderen zich inschrijven. Met als wedstrijdleiding Eric Koopmans.
11sel
 
De groepen werden ingedeeld  Optimisten A en B in één start, maar met omrekening. A zijn de beginnende zeilers, B hebben al eerder les gehad.
14225479_320302901653521_5907472676222848297_n
13
16 optimisten maakten zich klaar voor de start, en dan is het altijd dringen sommigen kwamen bijna vast te zitten op de start lijn, tegen de wind in zeilen lukt toch echt niet.
Toen zeilde ieder de kolk in om de baan die afgesproken was te zeilen. Diverse keren werden de banen gezeild, de wedstrijden gaven zaterdag ongeveer het zelfde beeld de gebroeders Bram en Guus   Smit waren in de A en B de eersten. Twee bekers voor de familie Smit, en daar bleef het niet bij.
e
We lieten de Europs en handicap te gelijk starten. bij de start eisten  de Europs de eerste plaats op, om met zijn vijven een langere baan te zeilen als de optimisten . verrassend wist Robert Postuma twee keer als eerste binnen te komen, een prima prestatie, als je bedenkt dat hij nog maar kort eigenaar van dit scheepje is.  De beker prima verdiend voor de zaterdag.
Bij de handicap kwam de 470 als eerste binnen, en bleef die plaats behouden ook na omrekening.  Antoinette Baars met bemanning Marieke Bosch konden de beker mee nemen naar huis.
Toen nog de wissel beker.. wie krijgt hem mee dit jaar???  dit jaar voor de zaterdag wedstrijd.  bWij hoefden er niet lang over te overleggen,  Annelet Beens had hem verdiend, zij kan heel weinig zien maar met Piet Baars als gids kwam ze prima het wedstrijdveld rond.
Als afsluiting de vette hanen wedstrijd, dit jaar voor het eerst een echte haan als wissel trofee.14
Of het aan de haan lag we zullen het niet weten, maar alle optimisten waren weer bezet , met hanen en één hen, de wind was geminderd , dus werd er één baan gezeild.  Vooral de grote kerels moesten zich in vouwen om  er in te kunnen , de beste plaats is midden in op de zwaard kast.  Ook hier ging Vader Smit als eerste van start, om de eerste plek niet meer af te staan en mocht de haan voor één jaar mee naar huis nemen.
15
16
De avond was er een BBQ, waar veel leden van genoten, met op de achtergrond de muziek van het kade feest uit Kampen.
Natuurlijk de prima bar verzorging door de vele vrijwilligers onder leiding van Petra en Jack Zijlstra.
 
Zondag morgen eerst koffie, rustig wakker worden, de boeien uit leggen, en genieten van de model zeilboten.
Het is prachtig weer  alleen de wind is wat gezakt maar de deelnemers vermaken zich prima en het waterwiel wordt druk bezocht.
Er wordt wat later gestart, de wind trekt iets aan, voor het Hanze kof is het dobberen, maar achter in de kolk wordt prima gezeild.
We starten op de zelfde manier als zaterdag  Optimisten, daarna  Europ’s en handicap te gelijk.
Bij de Optimisten wist Roel Visser zich te herpakken en werd bij de B- zeilers eerste en mocht de beker mee nemen, tweede werd Thomas  Visser derde Marijme Veenstra.
Bij de A zeilers werd Tom Postuma eerste, bij de Europ zeilers  was de stand na drie wedstijden bij drie zeilers gelijk, alle drie 4 punten dus werd er nog één maal een rondje gezeild.
Robert Postuma-Peter Baars – en Troy Broekhuizen gingen voor de eerste plaats van start, ze gaven elkaar weinig, maar Peter Baars wist als eerste binnen te komen.
De bekers werden mooi verdeeld dit weekend. De v Hul wissel beker ging zondag naar Peter Baars,
Bij de handicap kwam Camiel Westerink met zijn laser het eerste binnen ook na omrekening. Bij de handicap zeilde verder mee Een flits- een Jol-  twee FJs en de 470.
17
Na afloop werd er nog overal mast gehangen, in het hellinggat.
Bij de meisjes was Marieke met 52 seconden  de sterkste, en bij de jongens ging Troy Broekhuizen er met de beker vandoor, door als enige meer dan een minuut te hangen.

Er hebben ongeveer  40 jeugd leden mee gedaan, Sommigen één dag anderen twee dagen.

Er is enorm veel ijs en vers gerookte vis gegeten. We hebben elkaar weer ontmoet. Echte club dagen.
 
Beste deelnemers en ouders-grootouders en vele leden , We kijken terug op een prima zeilschooljaar, met veel hulp van u, onze dank hier voor.
Graag tot volgend jaar,
namens:  Piet  Baars  en Fre Helleman
 
 De foto’s  van Henk Hellendoorn (dank)staan op : http://www.hansdevries.org/zc-37-kampen/seizoenafsluiting-2016/